Desi am fost de mai multe ori la Canionul 7 scari, nu am ajuns niciodata pana pe Piatra Mare, astfel ca am decis impreuna cu grupul de prieteni sa facem un traseu pana pe varf.
Dambul Morii – Canionul 7 Scari
Traseul incepe de la Dambul Morii, cu intrare din DN1. Tot la intrare sunt si 2 parcari pentru masini.
Pentru a ajunge pana la Cabana Piatra Mare se urmeaza marcajul cu banda galbena. Se poate trece prin Canionul 7 scari sau pe langa acesta (pe marcajul cu bulina rosie), insa consider ca nu trebuie ratat canionul daca tot ajungi pana acolo.
Intrarea in canion este de 20 lei/persoana, iar cabana de unde se pot achizitiona biletele se deschide la ora 10:00. Noi am ajuns ceva mai devreme la casa de bilete si am decis sa luam micul dejun. In zona cabanei este un loc amenajat cu mese si banci unde poti astepta pana la deschiderea cabanei.
Daca vrei sa mergi pana pe Varful Piatra Mare cel mai bine este sa fii la canion chiar de la ora 10:00, astfel eviti coada care se formeaza in fiecare weekend pentru escaladarea celor 7 scari. Canionul este format din 7 scari de fier, iar a 3-a scara este cea mai inalta si cea mai spectaculoasa, in spatele acesteia fiind o cascada.
Canionul 7 Scari – Cabana Piatra Mare
Dupa traversarea canionului se urmeaza tot marcajul cu banda galbena pana la Cabana Piatra Mare. Traseul este destul de solicitant, fiind o urcare sustinuta continua, cu foarte putine portiuni de mers lejer. Cu siguranta ar fi de ajutor betele de trekking.
La Cabana Piatra Mare ne-au intampinat cativa magarusi prietenosi care voiau sa manance de la toata lumea. Las cateva poze cu ei mai jos.
Cabana Piatra Mare – Varful Piatra Mare
Am plecat de la parcare la ora 8:30 si am ajuns la cabana la ora 12:30. Am petrecut aproximativ o ora la cabana unde am mancat si ne-am mai odihnit putin. Ulterior am pornit spre varf pe marcajul cu banda rosie si am mai facut inca o ora pana la semnul cu Varful Piatra Mare. La cabana nu exista locuri pentru dormit, doar se poate manca aici si au un meniu destul de mic.
Am luat o pauza de 30 de minute pentru odihna si pentru admirat privelistea. Am inceput coborarea la ora 15:00 si la ora 18:00 am ajuns la masina.
Tot traseul l-am parcurs in 9h:30, insa am facut destul de multe pauze pe traseu + asteptarea de la intrarea in canion.
Pentru o alta drumetie in Romania poti vizita – https://expeditionarytravel.com/buila-vanturarita-hiking/