Traseu Buila-Vanturarita

Fiind unul dintre cele mai noi Parcuri Nationale din Romania, Buila-Vanturarita este un loc spectaculos, mai ales pentru drumetii. Faptul ca este unul dintre cele mai noi parcuri inseamna ca traseele sunt mai putin populate, iar marcajele pe unele sectiuni ale traseelor abia incep sa apara. De exemplu, pe traseul Curmatura Oale, marcajele lipsesc si exista un semn de avertizare care indica faptul ca este o ruta dificila si nemarcata.

Puteti ajunge la Schitul Pahomie cu masina pe DJ654 din satul Valea Cheii. Totusi, 10 kilometri din acest drum sunt drum forestier. Puteti conduce orice tip de masina pe acest drum (noi avem o masina cu o garda la sol destul de joasa), dar cu putina atentie, puteti ajunge la schit fara probleme.

Pahomie Heritage

Schitul Pahomie – Saua Stevioara – varfurile Buila-Vanturarita

De la Schitul Pahomie, unde am parcat masina, am continuat pe drumul forestier aproximativ 10 minute si am intrat in padure, urmand marcajele cu punct albastru pana la Saua Stevioara, apoi banda rosie pana la Varful Vanturarita (1885m). Indicatorul ne-a informat ca ar dura 4-4.5 ore pentru a ajunge la varf, dar noi am reusit sa facem acest traseu in 3 ore si 36 de minute, cu cateva pauze pe parcurs.

Jumatate din traseu traverseaza o padure de foioase, apoi continua printr-o padure de conifere, ienupar si, in final, ajunge pe creasta.

Dupa ce am ajuns pe varful Vanturarita, am facut o pauza mai lunga pentru a manca ceva, apoi ne-am indreptat inapoi catre Saua Stevioara si mai tarziu catre varful Buila (1849m). Ne-a luat aproximativ 20 de minute de la Saua Stevioara pana pe varful Buila.

Varful Buila- Schitul Patrunsa

La coborare, am urmat marcajul banda rosie pana la Curmatura Builei, care a fost in mare parte un traseu de creasta si o coborare lina, dar a avut si cateva mici sectiuni de coborare stancoasa.

Dupa Curmatura Builei, am ajuns la o stana de unde am urmat marcajul cu cruce albastra spre Schitul Patrunsa. De data aceasta, coborarea nu a fost la fel de lina; prima portiune a fost o coborare pe nisip, unde puteai aluneca usor. Dupa ce am intrat in padure, coborarea a continuat pe stanci si radacini de copaci, unde de asemenea puteai aluneca daca nu esti atent, mai ales pe sectiunea stancoasa.

Schitul Patrunsa – Schitul Pahomie

De la Schitul Patrunsa la Schitul Pahomie, marcajul indica un timp estimat intre 45 de minute si 1 ora, dar ne-a luat aproximativ 2 ore. In prima ora am mers prin padure, pe carari inguste, iar in urmatoarea ora am mers pe drumul forestier. Intre cele doua schituri, coborarea este lina, dar ni s-a parut ca a durat mult mai mult decat ne-am asteptat.

Este important de mentionat ca acest traseu este inchis in timpul iernii, asadar perioada optima pentru traversarea acestui traseu este de la primavara pana in toamna.

Pentru alte postari referitoare la drumetii vizitati – https://expeditionarytravel.com/category/hiking/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top