Drumurile celebre ale Romaniei

V-ati gandit vreodata sa faceti o plimbare pe drumurile celebre ale Romaniei? Ei bine, pregatiti-va pentru o calatorie plina de surprize si peisaje uimitoare! Imaginati-va drumurile serpuite printre munti, privelistile grozave si istoria fiecarui traseu. Romania are unele dintre cele mai frumoase si cunoscute drumuri din Europa, iar noi suntem gata sa le exploram impreuna.

Transfagarasan

Transfagarasanul este unul dintre cele mai spectaculoase si celebre drumuri din lume, traversand Muntii Fagaras. Construit intre 1970 si 1974, acest drum serpuieste pe o distanta de aproximativ 90 de kilometri si ofera privelisti uimitoare ale peisajelor montane. Cu o altitudine maxima de peste 2.000 de metri, Transfagarasanul trece prin tuneluri si galerii, traversand Barajul Vidraru si atingand punctul sau cel mai inalt, Pasul Balea. Aici, turistii pot admira Lacul Balea si pot explora zona inconjuratoare prin diverse trasee de drumetie.

Transalpina

Cunoscuta si “Drumul Regelui,” Transalpina este cel mai inalt drum din Romania, atingand altitudini de peste 2.100 de metri. Aceasta ruta este folosita inca din vremea romanilor, fiind una dintre cele mai vechi cai de traversare a Carpatilor Meridionali. De asemenea, drumul trece pe langa situri istorice si sate pitoresti, oferind o privire in cultura regiunii. Aventurierii pot descoperi trasee de drumetie si comori naturale ascunse de-a lungul drumului. Pe Transalpina, se pot intalni numeroase puncte de belvedere, lacuri glaciare si pajisti alpine, oferind o experienta de neuitat.

Transbucegi

Transbucegi este un drum pitoresc care leaga statiunile montane Sinaia si Busteni din Muntii Bucegi. Acesta traverseaza peisaje de o frumusete deosebita, incluzand paduri dense, stanci impresionante si vai adanci. Una dintre atractiile de pe Transbucegi este faimoasa statiune montana Sinaia, cunoscuta pentru Castelul Peles si partiile sale de schi. Drumul ofera, de asemenea, acces la diverse trasee montane pentru pasionatii de drumetii si alpinism.

Cheile Bicazului

Drumul prin Cheile Bicazului, parte din DN12C, ofera o experienta de neuitat pentru calatori. Serpuieste printre stanci inalte si abrupte, oferind privelisti spectaculoase ale Cheilor Bicazului si Lacului Rosu. Pe langa peisajele naturale uimitoare, turistii pot explora numeroase trasee de drumetie, se pot angaja in activitati de alpinism sau pot admira flora si fauna bogata a zonei.

Drumul Vinului

Initiat in 2004, proiectul Drumul Vinului invita turistii sa exploreze faimoasele podgorii din judetul Prahova de-a lungul unui traseu de 58 de kilometri. Acest traseu include opriri la conace, curti domnesti si manastiri. Practic, acest drum reinterpreteaza un segment mai vechi al unui traseu viticol folosit in antichitate de negustorii romani care traversau Europa.

Traseul incepe in Filipestii de Padure si se termina in Gura Vadului. De asemenea, in acest circuit sunt incluse cramele din Urlati, Valea Calugareasca si Tohani, unde vizitatorii pot degusta vinuri si vinuri spumante, insotite de meniuri traditionale din mediul rural romanesc.

Transrarau

Acest drum se extinde prin judetul Suceava si traverseaza Muntii Rarau, una dintre cele mai frumoase zone montane din Romania. Transrarau este apreciat pentru privelistile sale spectaculoase, cu varfuri inalte, paduri dense si pajisti alpine. De asemenea, drumul ofera acces la numeroase trasee de drumetie si diverse puncte de belvedere, inclusiv Lacul Rarau si Piatra Teiului, o formatiune stancoasa impresionanta.

Transapuseni

Transapuseni, cunoscuta si ca Transalpina de Apuseni, este o sosea pitoreasca ce traverseaza Muntii Apuseni, oferind peisaje spectaculoase si sate traditionale. Aceasta leaga localitatile Campeni, Abrud, Bucium si Mogos, strabatand judetele Alba si Cluj.

Pe drum, turistii pot vizita Rosia Montana, renumita pentru istoria sa miniera, si Muntii Bihor, care ofera trasee de drumetie si pesteri de explorat. Transapuseni este perfecta pentru cei ce vor sa descopere frumusetea naturala a Apusenilor si traditiile locale autentice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top